30.09.2019

EVLİLİĞE İLK ADIM SEMİNERLERİ

HUZURLU AİLE, GÜÇLÜ TOPLUM, GÜVENLİ GELECEK PROJESİ

“EVLİLİĞE İLK ADIM” SEMİNERLERİ

UYGULAMA ESASLARI

Diyanet İşleri Başkanlığımız ailenin kurulması, korunması ve güçlendirilmesi hususunda toplumumuza dinî ve ahlaki bilgi ekseninde rehberlik etmektedir. Aile kurulurken sağlam temeller üzerine inşa edilmesi, kurulan ailelerin güçlendirilmesi ve huzurlu bir şekilde devamının sağlanması için çalışmalar yapmaktadır. Bu bağlamda yeni evli ve evliliğe adım atacak çiftlere sevgi, merhamet, adalet ve emanet bilinci gibi aileyi ayakta tutan değerler hususunda Kur’an ve sünnet ışığında bilgi vermek amacıyla Din Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz tarafından 8 konu başlığında “Evliliğe İlk Adım” seminerleri yapılması planlanmıştır.

“Evliliğe İlk Adım” Seminer Başlıkları

 

  1. Seminer: Evlilik: Ahirete Uzanan Birliktelik
  2. Seminer: Nikâh ve Sorumlulukları
  3. Seminer: Ailemin İletişim Dili
  4. Seminer: Ailede İffet ve Mahremiyet
  5. Seminer: Yuvamız Merhamet Ocağı Olsun
  6. Seminer: Çocukla Şenlenen Yuvalar
  7. Seminer: Evlilikle Büyüyen Ailem
  8. Seminer: Çevre Bilinci ve Tüketim Ahlakı

 

Yeni evlenen ve evlenecek olan çiftlere yönelik gerçekleştirilecek “Evliliğe İlk Adım” projesi 81 ilde uygulanacaktır. Koordinesi il ve ilçe müftülükleri Aile ve Dinî Rehberlik Büro/Merkezlerince yapılacak olan projenin uygulama aşamasında aşağıdaki esaslara riayet edilecektir:

 

  1. Projenin uygulanmasına yönelik planlamalar ve takibi; il müftülüklerinde din hizmetlerinden (Aile ve Dinî Rehberlik Bürolarından) sorumlu İl Müftü Yardımcısı başkanlığında Aile ve Dinî Rehberlik Koordinatörleri, ilçe müftülüklerinde İlçe Müftüsü başkanlığında Aile ve Dinî Rehberlik Koordinatörleri tarafından yapılacaktır. ADRB olmayan ilçe müftülüklerinde ise eğitimcilerin belirlenmesi ve görevlendirilmesi il müftülüğünce; seminerlerin duyurulması, müracaatların alınması ve raporların il müftülüğüne ulaştırılması vb. iş ve işlemler ilçe müftülüğünce yapılacaktır.
  2. Gerekli tüm yazışmalar, illerde ilgili müftü yardımcısının belirleyeceği din hizmetlerinde görevli bir VHKİ/Memur tarafından yapılacaktır. İlçelerde ilçe müftüsünün görevlendireceği bir VHKİ/Memur tarafından yapılacaktır.
  3. Seminerlerin duyurusu il ve ilçe müftülükleri tarafından, müftülüklere nikâh için başvuran çiftler öncelikli olmak üzere yeni evlenen (en fazla 5 yıl evli)  çiftlerin de katılımına imkân sağlayacak şekilde yapılacaktır. Söz konusu seminerlerin tanıtımının broşür (ek-2), afiş (ek-3), billboard vb. araçlarla yapılması, yerel basında paylaşılarak il ve ilçe müftülüklerinin web sitesi ve sosyal medya hesaplarından da duyurulması sağlanacaktır.
  4. Müftülüklerde nikâh işlemlerini takip eden VHKİ/memur tarafından, evlenmek için başvuran çiftlere seminerler hakkında bilgilendirme yapılarak talep eden çiftlerin ek-4’te yer alan katılımcı talep listesine kaydedilmeleri sağlanacaktır. Seminerler hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyen çiftler, Aile ve Dinî Rehberlik Büro/Merkezlerine yönlendirilecektir.
  5. Eğitimler, her hafta iki seminer olmak üzere 4 hafta içinde tamamlanacaktır. 4 haftalık eğitim devam ederken ya da bu 4 haftalık eğitimin tamamlanmasının ardından yeni başvuran gruplarla eğitimler devam ettirilecektir. Seminerlerin tarih ve saatleri belirlenirken başvuranların çoğunluğuna uygun günler (hafta içi-hafta sonu) belirlenecek ve seminer tarihleri, kayıtları alınan çiftlere eğitimin başlamasından en az 1 hafta önce duyurulacaktır.
  6. Seminerlerin verimliliği açısından eğitim verilecek katılımcı sayısının 15 çifti (30 kişiyi) geçmemesi sağlanacaktır. Bununla birlikte eğitim almak için sadece 1 çift başvursa bile eğitim verilecektir.
  7. Seminerler Başkanlığımızca hazırlanan ve illere e-posta yoluyla gönderilen sunumlar kullanılarak yapılacaktır. Bu sunumların haricinde başka materyal kullanılmayacaktır. Eğitim programı hazırlanırken  “Evliliğe İlk Adım Seminer Başlıkları” sıralamasına riayet edilecektir.
  8. Seminerler, Aile ve Dinî Rehberlik Koordinatörleri ve ADRB üyesi vaizler, ADRB olmayan ilçelerde ise ilçe vaizleri tarafından verilecektir.
  9. Görev mahalli dışında seminer verecek eğitimcilerin yolluk, yevmiyesinin ve ders ücretlerinin bağlı bulunduğu saymanlıkça ödenmesi sağlanacaktır. Eğitimcilerin ulaşım ihtiyaçları seminerlerin yapılacağı müftülüklerce karşılanacaktır.  
  10. Müftülüklerce seminerlerin yapılacağı mekanlarda bilgisayar, projeksiyon cihazı, ses sistemi vb. gerekli teknik donanım sağlanacaktır.
  11. Katılımcılara seminerlerin sonunda müftülüklerce Başkanlığımızdan temin edilecek olan “Evliliğe İlk Adım” kitapçığı hediye edilecektir.
  12. Dört haftalık programın sonunda müftülükler tarafından katılımcılara ek-5’te yer alan katılım belgesi düzenlenerek verilecektir.
  13. Proje uygulama esnasında bilgi almak için Aile ve Dinî Rehberlik Daire Başkanlığımız personeli Mergübe OĞUZ (0312 295 73 50), kendisine ulaşılamaması durumunda Meryem DALĞIÇ (0312 295 65 92) ile irtibata geçilebilir.
  14. Her 6 ayda bir olmak üzere ek-6’da yer alan seminer raporu doldurularak (il müftülükleri tarafından ilçelerden gelen raporlar cem edilerek) elektronik ortamda aile@diyanet.gov.tr adresine gönderilecektir.